logo

•• VYUŽITE ZVYŠKY chleba a pečiva IV. - SLANÉ A SLADKÉ MÚČNIKY A JEDLÁ •• 

Zvyšky jedál nemusia vždy skončiť v koši. Môžete ich napríklad zjesť neskôr, využiť pri ďalšom varení či dať zamraziť. Z ovocia, ktoré začína mäknúť, môžete urobiť ovocný nápoj alebo koláč. Menej čerstvú zeleninu môžete zas využiť do polievok. Rovnako sa dá rôznym spôsobom využiť aj starší chlieb a pečivo. Ponúkame niekoľko zaujímavých receptov:


SLANÉ A SLADKÉ MÚČNIKY A JEDLÁ

1. Puding z čierneho chleba

Suroviny:

  • 0,2 kg čierneho chleba
  • 6 lyžíc vína, likéru, sirupu, alebo ovocnej šťavy
  • 0,05 kg margarínu
  • 3 vajcia
  • 0,075 kg cukru
  • 0,05 kg mandlí
  • 0,03 kg kakaa
  • vanilkový cukor

Postup: Nasucho upražený a postrúhaný chlieb navlhčíme vínom, likérom alebo sirupom. Do dobre vymiešaného margarínu pridáme žĺtky, cukor, vanilkový cukor, nasekané mandle, kakao a čierny chlieb. Opatrne primiešame tuhý sneh z bielkov a masu naplníme do uzatvárateľnej formy, najviac však do 2/3 a varíme 90 minút vo vodnom kúpeli. Puding vyklopíme na horúci tanier a polievame vanilkovým krémom alebo ovocnou šťavou.

2. Dolky zo strúhanky

Suroviny:

  • 0,2 kg strúhanky
  • 0,2 l mlieka
  • 2 vajcia
  • asi ,02 kg droždia
  • soľ podľa chuti

Postup: Strúhanku rozmočíme v teplom mlieku a po ochladnutí doplníme droždie, vajcia, soľ. Hmotu necháme vykysnúť asi 1 hodinu. Z riedkej kašovitej masy vyprážame na horúcom oleji dolky. Hotové dolky môžeme ešte za horúca upravovať na slano alebo aj na sladko.

3. Krokety z pečiva, vajec a cibule

Suroviny:

  • 0,3 kg pečiva
  • 5 vajec
  • 3 stredne veľké cibule
  • 2 lyžice hladkej múky
  • strúhanka a olej na vyprážanie
  • zeleninová vňať
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup: Z vajec a nadrobno pokrájanej cibule pripravíme mäkkú praženicu.  Pečivo (rožky, žemle, sendvič) namočíme do mlieka a potom nadbytočné mlieko vytlačíme. Rozmočené pečivo a praženicu pretlačíme cez mlynček na mäso. Do pripravenej masy pridáme trošku múky, nadrobno posekanú petržlenovú a zelerovú vňať a trošku čierneho korenia. Z dobre zamiešanej masy tvarujeme krokety (malé párky s dĺžkou 6 až 8 cm), obalíme v strúhanke a vyprážame na oleji.

4. Fašírky z chleba

Suroviny:

  • 0,2 kg chleba
  • 0,1 l mlieka
  • 5 vajec (z toho 3 natvrdo uvarené)
  • strúhanka na obaľovanie
  • olej na vyprážanie
  • soľ a koreniny podľa chuti

Postup: Chlieb rozmočíme v mlieku a po rozmočení nadbytočné mlieko vytlačíme. Vajcia uvaríme natvrdo. Rozmočený chlieb a vajcia pomelieme na mäsovom mlynčeku. Do získanej masy pridáme soľ, čierne korenie a surové vajcia. Všetko spolu dobre premiešame  a vyformujeme malé fašírky, ktoré obalíme v strúhanke a vypražíme na oleji. Podávame ich so zemiakovým pyré alebo zeleninovým prívarkom, prípade s duseným hráškom.

5. Torta s džemom

Suroviny:

  • 0,3 kg pšeničného chleba
  • 0,5 l mlieka
  • 3 vajcia
  • 0,3 kg džemu
  • 0,1 kg mletých orechov
  • 0,1 kg cukru do mlieka
  • 1 lyžica práškového cukru do bielkov
  •  arómy podľa chuti

Postup: Pšeničný chlieb alebo sendvič nakrájame na krajce, navlhčíme ich v mlieku a uložíme tesne vedľa seba na dno tortovej formy, ktorú sme vopred dobre vymastili maslom. Krajce posypeme strúhanými orechmi a nanesieme vrstvu džemu ochuteného akoukoľvek arómou. Striedavo ukladáme tieto dve vrstvy a ukončíme vrstvou chleba. Vrstvy zalejeme šľahanou zmesou mlieka, žĺtkov a cukru. Pečieme pri strednej teplote 25 až 30 minút. Medzitým bielky vyšľaháme a pridáme práškový cukor.  Upečenú tortu na vrchu natrieme bielkami a znovu dáme piecť, kým sa bielky nesfarbia do zlato hneda.
 

 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...