•• VYUŽITE ZVYŠKY chleba a pečiva IV. - SLANÉ A SLADKÉ MÚČNIKY A JEDLÁ ••
Zvyšky jedál nemusia vždy skončiť v koši. Môžete ich napríklad zjesť neskôr, využiť pri ďalšom varení či dať zamraziť. Z ovocia, ktoré začína mäknúť, môžete urobiť ovocný nápoj alebo koláč. Menej čerstvú zeleninu môžete zas využiť do polievok. Rovnako sa dá rôznym spôsobom využiť aj starší chlieb a pečivo. Ponúkame niekoľko zaujímavých receptov:
SLANÉ A SLADKÉ MÚČNIKY A JEDLÁ
1. Puding z čierneho chleba
Suroviny:
Postup: Nasucho upražený a postrúhaný chlieb navlhčíme vínom, likérom alebo sirupom. Do dobre vymiešaného margarínu pridáme žĺtky, cukor, vanilkový cukor, nasekané mandle, kakao a čierny chlieb. Opatrne primiešame tuhý sneh z bielkov a masu naplníme do uzatvárateľnej formy, najviac však do 2/3 a varíme 90 minút vo vodnom kúpeli. Puding vyklopíme na horúci tanier a polievame vanilkovým krémom alebo ovocnou šťavou.
2. Dolky zo strúhanky
Suroviny:
Postup: Strúhanku rozmočíme v teplom mlieku a po ochladnutí doplníme droždie, vajcia, soľ. Hmotu necháme vykysnúť asi 1 hodinu. Z riedkej kašovitej masy vyprážame na horúcom oleji dolky. Hotové dolky môžeme ešte za horúca upravovať na slano alebo aj na sladko.
3. Krokety z pečiva, vajec a cibule
Suroviny:
Postup: Z vajec a nadrobno pokrájanej cibule pripravíme mäkkú praženicu. Pečivo (rožky, žemle, sendvič) namočíme do mlieka a potom nadbytočné mlieko vytlačíme. Rozmočené pečivo a praženicu pretlačíme cez mlynček na mäso. Do pripravenej masy pridáme trošku múky, nadrobno posekanú petržlenovú a zelerovú vňať a trošku čierneho korenia. Z dobre zamiešanej masy tvarujeme krokety (malé párky s dĺžkou 6 až 8 cm), obalíme v strúhanke a vyprážame na oleji.
4. Fašírky z chleba
Suroviny:
Postup: Chlieb rozmočíme v mlieku a po rozmočení nadbytočné mlieko vytlačíme. Vajcia uvaríme natvrdo. Rozmočený chlieb a vajcia pomelieme na mäsovom mlynčeku. Do získanej masy pridáme soľ, čierne korenie a surové vajcia. Všetko spolu dobre premiešame a vyformujeme malé fašírky, ktoré obalíme v strúhanke a vypražíme na oleji. Podávame ich so zemiakovým pyré alebo zeleninovým prívarkom, prípade s duseným hráškom.
5. Torta s džemom
Suroviny:
Postup: Pšeničný chlieb alebo sendvič nakrájame na krajce, navlhčíme ich v mlieku a uložíme tesne vedľa seba na dno tortovej formy, ktorú sme vopred dobre vymastili maslom. Krajce posypeme strúhanými orechmi a nanesieme vrstvu džemu ochuteného akoukoľvek arómou. Striedavo ukladáme tieto dve vrstvy a ukončíme vrstvou chleba. Vrstvy zalejeme šľahanou zmesou mlieka, žĺtkov a cukru. Pečieme pri strednej teplote 25 až 30 minút. Medzitým bielky vyšľaháme a pridáme práškový cukor. Upečenú tortu na vrchu natrieme bielkami a znovu dáme piecť, kým sa bielky nesfarbia do zlato hneda.